fbpx

Vaccination mot covid-19

Dela på facebook
Dela på linkedin
Dela på twitter
Dela på email
Vi på Uddevalla vårdcentral har nu påbörjat vaccinationen av dos tre.
Folkhälsomyndigheten rekommenderar en tredje dos för vaccination mot covid‐19 och Västra Götalandsregionen följer liksom tidigare Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar en stegvis introduktion av påfyllnadsdos, tredje dos. Just nu pågår följande grupper i Västra Götaland.

  • Personer boende på SÄBO.
  • Individer med hemtjänst och hemsjukvård.
  • Övriga individer 80 år och äldre.
  • Alla som fyller 65 år under året och äldre.
  • Personal inom kommunal omsorg inom SÄBO, hemtjänst eller hemsjukvård.

Barn 12 till 15 år

Nu kan du som är 12–15 år vaccinera dig. Vaccination är frivillig och kräver samtycke från samtliga vårdnadshavare. Vaccination sker i första hand i skolan, men det är också möjligt att vaccinera sig hos valfri vaccinatör i mån av lediga tider. Vårdnadshavarna får via skolan information om vaccination tillsammans med en blankett för samtycke till vaccination och en hälsodeklaration. Om vaccination sker utanför skolan ska en vårdnadshavare medfölja och skriftligt samtycke finnas från båda vårdnadshavarna. Ifall barnet vill vaccineras men det saknas samtycke från samtliga vårdnadshavare kan vaccinationsmottagningen göra en individuell mognadsbedömning. Inom Västra Götalandsregionen görs mognadsbedömningen från och med det år barnet fyller 15 år.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar allmän vaccination mot covid-19 från 12 års ålder i Sverige. Det är Pfizer/Biontechs vaccin Comirnaty som ges till barn 12-15 år.

För barn mellan 12 och 17 år rekommenderas minst 7 dagars mellanrum mellan vaccination mot covid-19 och andra vacciner inklusive säsongsinfluensa. 

Faktablad för barn som är 12 år och äldre samt vårdnadshavare finns nu översatt på 10 språk se här.

Samtyckesblankett för barn 12-15 år översatt till 8 olika språk:

Arabiska – samtyckesblankett till vaccination mot covid

Bosniska, Kroatiska, Serbiska – samtyckesblankett till vaccination mot covid

Dari – samtyckesblankett till vaccination mot covid

Engelska – samtyckesblankett till vaccination mot covid

Finska – samtyckesblankett till vaccination mot covid

Somaliska – samtyckesblankett till vaccination mot covid

Tigrinja – samtyckesblankett till vaccination mot covid

Turkiska – samtyckesblankett till vaccination mot covid

Vaccination av dig som är mellan 16-17 år

Från och med den 11 augusti kan ungdomar födda 2005 och tidigare, boka vaccinationstid. Vårdnadshavare ger sitt godkännande till vaccination på en samtyckesblankett. Du hittar den på 1177.se eller längre ner på denna sida tillsammans med hälsodeklarationen som också ska fyllas i. Båda vårdnadshavarna ska skriva under samtyckesblanketten.
I regel kan ungdomar själva fatta beslut om vaccination. En undertecknad samtyckesblankett underlättar dock vaccinationsprocessen. Lämnas inte en samtyckesblankett gör vi  en enkel mognads bedömning på vaccinationsmottagningen. 

Boka tid för vaccinering

Boka tid för covid-19 vaccin via webben-klicka här!

Boka gärna tid via länken ovan. Om du saknar bank-ID eller inte kan boka tid på webben är du välkommen att ringa vårdcentralen på 0522-93320, välj knappval 4.

Just nu har vi gott om vaccinations tider men om du inte hittar någon ledig tid att boka, återkom senare. Fler tider läggs ut dagligen.

Vaccineringen sker i på vårdcentralen på Västgötavägen 30 plan 2.

Du behöver ej anmäla dig i receptionen. Det är bra att ha på sig kläder som gör det enkelt att komma åt överarmen vid en vaccination. Till exempel en kortärmad tröja. ​

Håll avstånd, visa hänsyn och kom inte tidigare än maximalt 5 minuter före bokad tid, för att minska trängsel.

Om du medicinerar med Waran – ber vi dig ta med senaste PK värde. Obs! värdet får endast vara 7 dagar gammalt. Är ditt PK-värde äldre än 7 dagar kan du komma på vår drop-in mottagning på labb och ta ett PK-prov dagarna för vaccinationen mellan klockan 8.30 och 12.00

Efter vaccinationen

Det är viktigt att du fortsätter att följa de allmänna råden, även när du är vaccinerad. Det beror på flera saker:

  • Efter andra dosen tar det en till två veckor innan du har ett bra skydd mot sjukdomen.
  • Det finns en liten risk för att du kan få sjukdomen, även om du är vaccinerad. Inget vaccin ger ett hundraprocentigt skydd.
  • Du kan sprida viruset även om du själv inte är sjuk. Du kan till exempel få viruset på dina händer och sedan föra det vidare till någon annan som blir sjuk.
  • Vaccinet är nytt. Därför är det oklart hur länge skyddet mot sjukdomen finns kvar efter vaccinationen.